Loodslakken ontstaan bij de productie van lood (Pb) uit loodhoudende grondstoffen. Deze slakken worden achteraf gebroken en zijn op die manier beschikbaar als grind (4-32 mm) of zandfractie (0-4 mm). Loodslakken behoren tot de categorie van de non-ferro slakken.


Productie

In Vlaanderen produceert Umicore in Hoboken lood. Hierbij komen jaarlijks 150-250 kton verarmde loodslakken vrij die ingezet kunnen worden als bouwstof.

Naast Umicore produceert ook Campine te Beerse 2,5 à 4 kton loodslakken per jaar.

Milieuhygiënische aspecten

Loodslakken zijn over het algemeen sterk aangerijkt in (zware) metalen. Hierbij is de uitloging van lood een kritische parameter, al blijkt dat ook alle andere VLAREMA-metalen (As, Cd, Cr, Cu, Hg, Ni en Zn) sterk aanwezig zijn in vergelijking met de VLAREMA richtwaarden voor totaalconcentraties.

Een grondstofverklaring is vereist bij het gebruik van loodslakken als bouwstof.

Bouwtechnische Aspecten

Loodslakken worden omwille van de uitloging van zware metalen veelal gebruikt in gebonden toepassingen (vormgegeven bouwstof of in niet-vormgegeven bouwstof) en meestal niet als niet-vormgegeven bouwstof.

Toepassing als bouwstof

De zand- en grindfractie van de loodslakken kunnen ingezet worden bij de productie van zandcement en stortklaar beton. Loodslakken komen in principe ook in aanmerking voor prefabbeton, of als materiaal om dijken te verstevigen.

Toepassingen

Extra informatie

Versie: 09/05/2018

Opmerkingen of feedback, gebruik het contactformulier.