Menggranulaat is afkomstig van het breken van metselwerk en beton. Het menggranulaat bevat een minimaal gehalte aan beton [1]. Dit minimaal betongehalte is vereist vanuit het oogpunt van een voldoende mechanische sterkte van het granulaat en wordt gespecifieerd in technische voorschriften (zoals het PTV 406). In de praktijk betekent dit dat de verhouding beton/metselwerk in een menggranulaat varieert tussen 40/60 en 60/40. Menggranulaat is één van de stromen die tot de gerecycleerde granulaten uit bouw- en sloopafval kunnen worden gerekend.

In principe kan er nog een extra onderscheid gemaakt worden voor specifieke menggranulaten die voor stortklaar beton kunnen worden gebruikt, het zogenaamde ‘Type B+’. Hierin dient 70% beton aanwezig te zijn en maximaal 30% metselwerk.


Productie

In 2015 werd 5 259 kton aan menggranulaat geproduceerd (incl. brekerzand) voor de inzet als secundaire grondstof [2].

De producenten van gerecycleerde granulaten worden verenigd in de federatie FPRG (www.fprg.be).

Milieuhygiënische aspecten

Menggranulaat is in principe een zuivere stroom. Er zijn af en toe een aantal aandachtspunten die voor milieuhygiënische problemen zorgen. In eerste instantie gaat het vooral over fysische verontreiniging en de aanwezigheid van asbest. [3]

 

Menggranulaat behoort tot de categorie van de gerecycleerde granulaten en is bijgevolg via het VLAREMA  (Artikel 2.3.2.1, Artikel 2.3.2.2 en onderafdeling 5.3.3) onderworpen aan het eenheidsreglement.

Bouwtechnische Aspecten

De bouwtechnische kwaliteit van menggranulaten is belangrijk bij de aanwending van dit granulaat als bouwstof. De technische eisen die daarbij aan het granulaat worden opgelegd, verschillen echter van toepassing tot toepassing. Deze eisen worden dan ook toepassingsspecifiek besproken.

Om menggranulaat genoemd te kunnen worden, moet de samenstelling van het granulaat voldoen aan een aantal eisen, conform NBN EN 12620 en PTV 406, de gebruikte classificatiemethode is beschreven in NBN EN 933-11.

De technische kwaliteit van menggranulaten is voldoende om deze granulaten bouwtechnisch te kunnen aanwenden. Door het gehalte aan metselwerk (40 – 60 %) presteren ze wel minder goed dan betongranulaten.

Toepassing als bouwstof

Menggranulaat kan de dag van vandaag reeds toegepast worden in allerhande producten. Een overzicht van deze producten wordt hieronder gegeven, steeds met een verwijzing naar de toepassing:

• Aanvulling en ophoging
• Onderfunderingen
• Steenslagfunderingen met continue korrelverdeling (Enkel in type A)
• Schraal beton voor funderingen van wegverhardingen, wegelementen, gebouwen en kunstwerken
• Stortklaar beton (gebouwen en structuren) (indien Type B+)

Hoewel nog niet toegelaten, kunnen menggranulaten in principe ook gebruikt worden voor:
• Beton voor wegverhardingen en lijnvormige elementen (minder belaste wegen)
• Beton voor geprefabriceerde producten

Toepassingen

Voorbeeldprojecten

Referenties

[1] Vlaamse Regering, Besluit van de Vlaamse Regering tot vaststelling van het Vlaams Reglement betreffend het duurzaam beheer van materiaalkringlopen en afvalstoffen, 2012.

 

[2] LNE, OVAM, VITO, „Monitoringsysteem Duurzaam Oppervlaktedelfstoffenbeleid, Inzet primaire delfstoffen en alternatieve grondstoffen in Vlaanderen in 2015,” 2017.

[3] Buildwise in opdracht van OVAM, Impact-Effect-Meting van het Eenheidsreglement – een stand van zaken van de milieuhygiënische kwaliteit van gerecycleerde granulaten en een voorstel tot monitoring, februari 2014.

Extra informatie

Versie : 31/01/2019

Opmerkingen of aanvullingen, gebruik het contactformulier.