Metselwerkgranulaat ontstaat bij het breken van metselwerkpuin. Metselwerkpuin bevat vaak onzuiverheden, inherent aan het sloopproces. Bovendien is de mechanische sterkte van metselwerkgranulaat kleiner dan die van menggranulaat, waardoor er minder vraag is naar dit type gerecycleerd granulaat. Wegens het gebrek aan een goede afzetmarkt, trachten de breekbedrijven deze fractie dan ook te beperken, waardoor ze mee in het menggranulaat wordt vermengd.


Productie

De geringe vraag naar metselwerkgranulaten verklaart het feit dat anno 2015 slechts 350 kton metselwerkgranulaat werd geproduceerd [5].

Milieuhygiënische aspecten

Metselwerkgranulaat behoort tot de categorie van de gerecycleerde granulaten en is dus via het VLAREMA (Artikel 2.3.2.1, Artikel 2.3.2.2 en onderafdeling 5.3.3) onderworpen aan het eenheidsreglement en bijhorende certificatie.

In praktijk stellen we vast dat er bij de beperkte productie van metselwerkgranulaten af en toe niet-conformiteiten optreden, voornamelijk inzake fysische verontreiniging en asbest  [2].

Sulfaatuitloging is momenteel nog niet genormeerd. Indien dit een te beproeven parameter zou worden, is die voor metselwerkgranulaat een mogelijks aandachtspunt.

Bouwtechnische Aspecten

De technische kwaliteit van metselwerkgranulaten is gering (beperkte sterkte, …), waardoor ze vaak opgewerkt worden tot menggranulaten. Toch is het mogelijk metselwerkgranulaten te voorzien van een technisch keurmerk. Dit keurmerk kan het vertrouwen in de technische kwaliteit van het granulaat verhogen. Dergelijke certificatie gebeurt op basis van de interne reglementen van de certificatie-instellingen (bijvoorbeeld TRA 10, TRA 11 en CRT-LB001) en neemt ook het milieuhygiënische aspect mee in zijn beoordeling.

Het feit dat een grondstof gecertificeerd is, betekent echter niet per definitie dat het product ermee gemaakt ook gecertificeerd is, of gecertificeerd kan worden. Zie ook https://bouw.grondstoffencatalogus.be/faq/#collapse-1-366

Toepassing als bouwstof

Metselwerkgranulaat wordt momenteel reeds toegepast in volgende producten:
• Aanvulling en ophoging
• Onderfunderingen

Metselwerkgranulaat kan in principe ook toegepast worden in:
• Funderingen
• Vormgegeven metselblokken

De mogelijkheid om baksteen opnieuw in te zetten in productie van nieuwe bakstenen werd onderzocht. Meer info: http://programme.exordo.com/wascon2018/delegates/presentation/13/

Toepassingen

Referenties

[1] LNE, OVAM, VITO, „Monitoringsysteem Duurzaam Oppervlaktedelfstoffenbeleid, Inzet primaire delfstoffen en alternatieve grondstoffen in Vlaanderen in 2015,” 2017.

[2] Buildwise in opdracht van OVAM, Impact-Effect-Meting van het Eenheidsreglement – een stand van zaken van de milieuhygiënische kwaliteit van gerecycleerde granulaten en een voorstel tot monitoring, februari 2014.

Extra informatie

Versie: 31/01/2019

Opmerkingen of aanvullingen, gebruik het contactformulier.