Koperslakken zijn een (bij)product van de pyrometallurgische productie van koper (Cu) en bestaan voornamelijk uit ijzersilicaat. Ze zijn bovendien aangerijkt in Cr, Cu, Pb, Ni en Zn en worden ingedeeld bij de non-ferro slakken.


Productie

Anno 2016 was er 100 kton aan koperslak vervat in grondstofverklaringen voor gebruik als bouwstof. Metallo was verantwoordelijk voor 90 kton daarvan. Deze koperslakken werden afgezet onder de naam Metamix. Van de Metamix werd 6 kton ingezet als bouwstof in Vlaanderen en 65 kton als straalgrit.

Milieuhygiënische aspecten

Koperslakken worden omwille van de mogelijke uitloging van zware metalen veelal gebruikt in gebonden toepassingen (vormgegeven bouwstof of gebonden in een niet-vormgegeven bouwstof) en meestal niet als niet-vormgegeven bouwstof. In de grondstofverklaring voor gebruik in de bouw wordt bijkomend nagegaan of het materiaal waarin de koperslakken worden gebruikt, voldoet aan de uitloogcriteria.

Voor het gebruik van koperslakken in een metallurgisch proces voor non-ferrometalen moet volgens het ministerieel besluit van 4 september 2012 in bepaalde gevallen geen grondstofverklaring aangevraagd worden. Ze worden dan als grondstof beschouwd, wat een administratieve vereenvoudiging inhoudt.

Bouwtechnische Aspecten

Koperslak wordt de dag van vandaag voornamelijk ingezet als bouwstof voor de productie van mager beton en stabilisé. Een deel wordt gebruikt als straalgrit.

Koperslak kan ook dienen als secundaire grondstof voor alkali geactiveerde cementvervangers, ookwel “geopolymeren” genoemd.

Toepassingen

Extra informatie

https://www.bodemrichtlijn.nl/Bibliotheek/bouwstoffen-en-afvalstoffen/bodemassen-en-slakken/eigenschappen-bodemassen-e105504/materiaaleigenschappen-kop105512