RVS–slakken ontstaan bij de productie van roestvast staal (RVS), dat ook bekend staat als inox. Vandaar dat RVS–slakken ook worden afgezet onder de commerciële naam STINOX. RVS-slakken behoren tot de ferro-slakken.
Afhankelijk van de wijze van afkoelen, breken, en zeven zijn de slakken beschikbaar als een granulaat, grof en zeer fijn zand. Het zeer fijne zand en grof zand zouden nog verder kunnen verwerkt worden tot kunstgranulaten door ze te mengen met verschillende materialen (zoals cement, kalksteenzand e.d.). Bij het breek- en wasproces van de RVS-slakken komt er een fijn materiaal vrij dat carbonateerbare eigenschappen heeft en aldus CO2 uit de lucht kan opnemen. Dit product is commercieel verkrijgbaar onder de naam Carbinox.


Productie

In 2010 werd 211 kton onverwerkte RVS slak geproduceerd in Vlaanderen, dewelke als bouwstof kan worden aangewend. Hiervan werd ongeveer 120 kton ingezet als granulaat en 73 kton als zand. Opwerking van deze zand fractie tot granulaten leidt tot een maximale jaarlijkse productie van 200 kton aan kunstgranulaten.
Zie ook: www.orbix.be

Milieuhygiënische aspecten

RVS-slakken in niet-vormgegeven toepassingen kunnen problemen geven met de uitloging van zware metalen, waarbij vooral chroom en nikkel kritische parameters zijn [1]. Wat betreft cementgebonden of CO2-vormgegegven producten op basis van RVS-slakken zijn er geen problemen voor wat betreft het eerste en tweede leven gekend. Voor deze reden worden RVS-slakken veelal gebruikt in gebonden toepassingen (vormgegeven bouwstof of in niet-vormgegeven bouwstof) en meestal niet als niet-vormgegeven bouwstof.
Er is een grondstofverklaring vereist. In de grondstofverklaring wordt nagegaan of het materiaal waarin de RVS-slakken worden gebruikt, voldoet aan de uitloogcriteria.

Bouwtechnische Aspecten

De RVS toeslagmaterialen zijn conform EN 12620, EN 13043, EN 13139, EN 13242 en beschikken over het vrijwillige keurmerk BENOR.

Toepassing als bouwstof

De RVS slakken kunnen o.a. toegepast worden in de wegenbouw in asfalt en bitumineuze mengsels (breekzand en steenslag van gebroken RVS-slakken), (steenslag) funderingen, schraal asfalt voor wegfunderingen (zandfractie), zandcement (zandfractie), schraal beton voor wegfunderingen, funderingen van gebouwen en kunstwerken (zandfractie), wegelementen, gebouwen en kunstwerken, schraal asfalt voor funderingen, begrindingen en bestrijkingen, en slemmengsels

RVS-slakken komen in principe ook in aanmerking als grind voor: beton voor geprefabriceerde producten en stortklaar beton (gebouwen en structuren).

Carbinox kan ingezet worden bij carbonatatieprocessen zoals de Carbstone-technologie voor het vervaardigen van o.a. klinkers en bouwblokken [2].

Toepassingen

Voorbeeldprojecten

Referenties

[1] J. Buekers, K. Broos, K. De Brouwere, N. Bleux, R. Torfs en M. Quaghebeur, Gezondheidsimpact van het gebruik van secundaire granulaten als grindvervanger in de productie-,constructie- en gebruiksfase, 2009.

[2]: http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/videozone/programmas/journaal/2.50071?video=1.2989561

Extra informatie

http://www.orbix.be/nl/materialen/stinoxr

https://www.orbix.be/nl/materialen/carbinoxr

 

Versie: 14/05/2018

Opmerkingen of feedback, gebruik het contactformulier.